HAVUZ TEMİZLİĞİ

HAVUZ TEMİZLİĞİ VE BAKIMI

Genel kullanıma açık yüzme havuzlarında, havuz haftada bir gün işletmeye kapatılarak,  genel bakım ve havuz temizliği işleri yapılmalıdır.

Yüzme havuzları:

Havuz dibinin temizliği her gün, duvarlarının temizliği  ise haftalık olarak yapılmalıdır. (Havuz işletmeye kapatıldığı zaman)  senede en az bir kez havuz suyu  tamamen  boşaltılarak dezenfeksiyonlu su ile genel bir temizlik yapılmalıdır. Havuz dip temizliğinden (süpürme) sonra kurallara uygun bir şekilde ters yıkama yapılır. Ters yıkama işleminden sonra sistem çalışmaya devam ederken, sırayla pompalar durdurularak pompa ön filtreleri temizlenir.

ÖN FİLTRE TEMİZLİĞİ;  Temizlik yapılacak pompa elektrik panosundan kapatılır. Pompa emme ve basma vanaları kapalı konuma getirilir. Ön filtre kapağı açılır., ön filtre yerinden çıkarılır. Kaba kirler elle temizlenir. Yapışmış kirler basınçlı su ile temizlenir. Ön filtre yerine konulduktan sonra, ön filtre kapağı yerine takılır. Pompa emme ve basma vanaları açık konuma getirilir. Pompa elektrik panosundan açılır. Diğer pompaya geçilir.

Filtre Temizliği :
Filtre sürekli çalışan bir elemandır. Zamanla filtre içinde kireç artıkları ve mikroorganizmalar çoğalmaya başlar.  Kaba pislikler ters yıkama işlemi ile uzaklaştırıldığı halde kum tanecikleri ve filtrenin çeperlerinde mikroorganizmalar tutunabilir. Bu durumda suyun hijyeninde bozulma meydana gelebilir. Bunun önüne geçmek için güçlü bir filtre dezenfektanı kullanmak gerekir. Filtre dezenfektanı filtre tankı içerisine konarak maksimum etkisini gösterebilmesi için uzunca bir süre, tercihen bir gece bekletilir. Ardından filtre ters yıkanır. Böylelikle filtre kumu yalnızca kalsiyum çökeltilerinden ve kirden arındırılmakla kalmaz, aynı zamanda tamamı ile dezenfekte edilmiş olur. Yıllık filtre bakımının en iyi zamanı kış ve bahar sonrası sezona girmeden yapılan kimyasal bakımdır.

Ayak Havuzları : Günlük işletme sonunda tamamen boşaltılıp temizlenir, yeniden doldurulur ve dezenfekte edilir.

Üstten Taşma Kanalları : Haftada en az bir kez yapılır. Devir-daim pompası kapatılarak taşma ana artelinin kanala giden vanası açılır. Kanalın üzerindeki ızgaralar dışarı alınır. Kanalın içi ve yüzeyi iyice yıkanır  ve  ızgaralar tekrar yerine  yerleştirilerek kanal vanası kapatılır ve  devir-daim pompası açılarak tekrar işletmeye alınır. ( Taşma kanalı temizliği havuz haftada bir gün işletmeye kapatıldığı zaman yapılmalıdır.)

Rezerv Depoları  (Denge Tankı): Altı ayda bir kez rezerv depoları suyu boşaltılır. Temizlik yapıldıktan sonra  dezenfekte edilip tekrar su doldurulur. Yeni dolumdan önce yapılan genel temizlik çok önemlidir. Temizlik malzemeleri (Deterjanlar) hiçbir durumda havuz devir-daim sistemine karışmamak zorundadır. Karıştıkları zaman işletme arızalarına yol açarlar.

Havuz çevresinin temizliğinden havuza gelen kirli  sular ve temizlik maddeleri redox potansiyeli için zararlıdırlar. Bu yüzden havuz çevresinin temizliğine çok dikkat edilmelidir. Tüm temizlik maddeleri deterjan içerirler. Bunlar dezenfeksiyonun etkinliğini ve suyun kalitesini bozarlar. Bu iş için ayrı bir personel çalıştırılmalı çevre temizliği yapılırken tesis kapatılarak taşma ana artellerdeki kanala bağlanan vana açılarak havuz çevresinin yıkama sularının havuz tesisatına karışmadan direkt kanala akıtılması sağlanmalıdır. Ayrıca bu işlem bittikten sonra taşma kanalları da iyice yıkanmalı ve ondan sonra sistem tekrar işletmeye alınmalıdır.

Mavisu havuz temizliği

Havuz Suyunun Temizliği:

Havuz suyunun temizliği için gerekli aşamalar;

Tesisatta bulunan vakum hattı vanasının açılarak havuz süpürme işlemine başlanılması;
Vakum hortumunu su ile doldurup havuz içinde bulunan vakum ağzına takılarak süpürge işleminin yapılması;
Kimyasal değerlerinin ölçümleri ve kontrolleri
Ölçüm aleti ile haznenin içi su ile doldurularak havuz suyunun değerinin ölçülmesi
Ph için ideal değer 7.2pmm-7,8pmm
Klor için ideal değer 1,00pmm-3,00ppm
Havuza klorun günlük atılma miktarı 100m3 suya 250gr iken Ph miktarı 100 m3 için 200gr şeklindedir. Bu miktar suyun değerine göre değişiklik göstermektedir.

 

Havuzun Sezon Başlangıcı ve Rutin Bakım Önerilerimiz:

Havuz doldurulmadan önce iç cidarlar iyice temizlenir.
Yosun önleyici (Pro Algea) havuz iç cidarları fırça yardımı ile sürülür.
Havuz su ile doldurulur
Filtrasyon devreye alınarak sistem çalıştırılır.
Havuz suyunun kimyasal değerleri kontrol edilerek gerekli kimyasallar havuza ilave edilir.
Sezon başında şok klorlama yapılarak suyun şartlandırılması sağlanır. Bu işlemi yaparken filtrasyon sistemi durdurulmamalıdır.
Ph’ı dengeledikten sonra havuzda ilk çöktürme işlemi yapılır.
Dip süpürme ve filtrelerin ters yıkama işlemleri yapılır.
Havuzun serbest klor ve ph değerleri test kit ile ölçülüp ideal değerlere getirilir.
Filtrasyon sistemi daima çalışır durumda olmalıdır.
Sezonun devamında haftalık periyodik uygulama şemasındaki programa devam edilir.

Detaylı bilgi için bizimle BURADAN iletişime geçebilirsiniz.

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Havuz Kimyasalları Havuz Yapımı İnşaat Proje ve Bakım
Average rating:  
 0 reviews